+48 602 468 095

    Venona MK40 + Colosus MK40

    Oblewarka Venona MK40 z tunelem chłodniczym Colosus MK40

    Zestaw urządzeń: Oblewarka Venona i tunel chłodniczy Colosus są urządzeniami innowacyjnymi i wyjątkowymi, nie spotykanymi na skalę europejską a nawet światową.

    Prezentowana przez nas oblewarka do powlekania produktów spożywczych VENONA jest produktem prawnie chronionym –  zgłoszonym do Urzędu patentowego Rzeczpospolitej Polskiej. Urządzenie jest zgłoszone jako maszyna do pokrywania wyrobów środkiem płynnym i półpłynnym m.in., czekoladą niewymagającą temperowania, pomadami, lukrem, żelami oraz wyrobami czekoladopodobnymi

    Aby wypełnić ten formularz, włącz obsługę JavaScript w przeglądarce.

    Opis

    Atutem naszej maszyny jest możliwość oblewania wyrobów cukierniczych podwójną kurtyną ze zdmuchiwaniem oraz obtrząsaniem nadmiaru polewy, dogrzewanie promiennikiem podczerwieni w trzeciej sekcji. Urządzenie oblewa produkty z wierzchniej strony, podlewa same spody lub całość. Istnieje możliwość indywidualnego dekorowania, bez oblewania czekoladą lub podlewania spodu z dekorowaniem produktu. Zastosowany proces zdmuchiwania nadmiaru polewy powietrzem jest całkowicie sterowany elektronicznie. Dzięki temu można bardzo precyzyjnie ustalić grubość polewy. Nadmiar zdmuchniętej czekolady trafia ponownie do zbiornika i zostanie ponownie użyty do procesu oblewania.

    Dodatkowym atutem Venony jest wyposażenie jej w dekoratorkę. Urządzenie może dekorować ciastka różnymi wzorami i aplikacjami  (np. pionowe, poziome, zygzak).

    W zależności od wydajności jaką chcą Klienci uzyskać w ofercie posiadamy różne szerokości siatki transportującej od 30 do 60 centymetrów. Prędkość taśmy jest regulowana; może wynosić od 1 do 8 metrów na minutę.

    Urządzenie jest dostarczane z czynnikiem chłodząco – grzejnym. Pojemność zbiornika na polewę lub inny rodzaj zastosowanego środka stosowanego do oblewania produktów, zależy od szerokości siatki transportowej urządzenia. Im większa szerokość siatki, tym większy jest pojemnik na środek półpłynny.

    Venona MK40/60 widok na siatkę transportującą.

    Konstrukcja maszyny jest wykonana ze stali nierdzewnej, odpornej na ścieranie oraz  używanie różnego rodzaju środków stosowanych do mycia urządzenia. Unikatowa budowa Venony pozwala na bardzo szybki demontaż siatki i przyrządów oblewających. Jest to niezwykle istotne przy zachowaniu czystości i higieniczności urządzenia przy pracy w przemyśle spożywczym. Urządzenie bardzo łatwo utrzymuje się w czystości.

    Maszyna jest wyposażona w elektroniczny system sterowania urządzenia. Kontrolę urządzenia ułatwia panel sterowania z dotykowym ekranem, automatycznie sterujący całym procesem oblewania.

    Urządzenie spełnia wszystkie normy, atesty bezpieczeństwa i higieny pracy. Posiada przycisk awarii, który pozwala na natychmiastowe, bezpieczne zatrzymanie pracy urządzenia.

    Zastosowane podzespoły mechaniczne są najwyższej jakości i produkowane przez liderów w branży.

    Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta. Jeden pracownik bez jakichkolwiek  kwalifikacji cukierniczych jest w stanie sprostać wymaganiom technicznym urządzenia, tj.  podawania upieczonych wyrobów do oblewania na taśmę podajnika oblewarki.

    Biorąc pod uwagę wszechstronne zastosowanie Venony sterowanie jej może być zintegrowane ze sterowaniem  naszego tunelu chłodniczego lub może być zintegrowane ze sterowaniem tuneli innych producentów.

    Niskie zapotrzebowanie na energię elektryczną oraz wspólne sterowanie z tunelem chłodzącym Colosus, które jeszcze bardziej obniża zużycie energii elektrycznej czyni nasz produkt bardziej przyjaznym środowisku. Urządzenie posiada certyfikat CE.

    Bardzo małe wymiary gabarytowe urządzenia, dbałość o ekologię produktu stawiają nasz produkt  w pierwszym szeregu najbardziej uznanych producentów podobnych urządzeń w Unii  Europejskiej.

    Tab. 1 Dane techniczne urządzenia.

    Wysokość [cm]: 160

    Szerokość [cm]: 90

    Długość [cm]: 180

    Ciężar całkowity [kg]: Od 450 do 700 kg

    Prędkość taśmy: 0,1 od 8 m/min

    Pobór mocy [kW/h]: 2,5

    Szerokość siatki [cm]: 40

    Kolejny nasz produkt, jakim jest Tunel chłodniczy Colosus to również urządzenie unikatowe i niespotykane na rynku maszyn dla przemysłu cukierniczego. Trudno go porównywać z dostępnymi na rynku maszynami podobnego typu. O jego innowacyjności i wyjątkowości świadczy już, zgłoszenie do Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej pod numerem WIPO ST 10/C PL389260.

    Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów stworzyliśmy tunel chłodniczy Colosus., unikatowe urządzenie na skalę światową, gdyż zastępuje tradycyjne 16 – 24 metrowe tunele chłodnicze. To idealne urządzenie dla wszystkich cukierni i piekarni, które nie mogły pozwolić sobie na posiadanie takiego urządzenia ze względu na małą powierzchnię użytkowa zakładu. Urządzenie to posiada ogromną wydajność pracy wręcz przy mikroskopijnych wymiarach gabarytowych – zajmuje jedynie 3 metry kwadratowe powierzchni.

    Wszechstronność Colosus-a pozwala na wykorzystanie urządzenia do schładzania całej galanterii cukierniczej powleczonej różnego rodzaju polewami. Ponadto tunel chłodniczy może służyć do schładzania różnych produktów spożywczych. Maksymalna temperatura chłodzenia wynosi minus 5 stopni Celsjusza.

    Tunel Colosus ma budowę kontenerową. W skład obudowy wchodzą: przednie okno wsadowe, tylne okno odbiorcze, elektroniczny panel sterowania z ciekłokrystalicznym, kolorowym wyświetlaczem dotykowym oraz okna wziernikowe. Do budowy korpusu urządzenia, jaki i innych części maszyny wykorzystujemy stal nierdzewną najwyższej jakości. Zapewnia to trwałość, łatwość utrzymania w czystości oraz estetykę wykonania urządzenia.

     

    Znane dotychczas tunele chłodnicze są wyposażone zazwyczaj w jednopoziomowy przenośnik taśmowy o długości od 12 do 30 metrów. Ich długość jest uzależniona od rodzaju schładzanych produktów, temperatury, wydajności i efektu jaki chcemy osiągnąć.

    Nasz tunel zajmuje jedynie 2 m długości, przez co nie wymaga przebudowy i innych czynności związanych z powiększeniem powierzchni zakładu produkcyjnego.

    Z powodzeniem mogą go użytkować cukiernie, piekarnie, które pragną zwiększyć asortyment produktów i zwiększyć ich konkurencyjność na rynku galanterii cukierniczej. Sprowadzona do niemalże mikroskopijnych rozmiarów długość tunelu nie wymaga długich, dużych pomieszczeń, których wynajem lub utrzymanie powiększa w znacznym stopniu koszty utrzymania zakładu.

    Tunel może być umieszczony nawet w zawartej, istniejącej już linii produkcyjnej.

    Dodatkowym atutem tunelu chłodniczego Colosus jest jego budowa. Projektując urządzenie chcieliśmy aby jego budowa była prosta, a zarazem ergonomiczna. Aby jego użytkowanie, a przede wszystkim utrzymanie w czystości nie pochłaniało większości czasu cukierników. Aby mogli skupić swoją uwagą na efektach pracy i realizacji zamierzonych celów. Do produkcji korpusu, jaki i innych części urządzenia wykorzystujemy stal nierdzewną najwyższej jakości.  Zapewnia to trwałość, łatwość utrzymania w czystości oraz estetykę wykonania urządzenia. Nie wymaga zabiegów ponownego malowania czy oczyszczania z łuszczącej się emalii.

    Cechą podkreślająca innowacyjność i niepowtarzalność naszego urządzenia jest wielopoziomowy zespół taśm z automatycznym systemem ich poziomego i pionowego przemieszczania i pozycjonowania względem urządzeń współpracujących. Wyżej wymienione taśmy  dostarczają produkty do chłodzenia i odbierają je po schłodzeniu. Zaletą takiego rozwiązania jest co najmniej sześciokrotne skrócenie długości tunelu i jednocześnie znaczne zwiększenie jego wydajności. Zastosowanie krótszych taśm pozwoliło na zastosowanie silników o mniejszej mocy, przez co w znacznym stopniu spadło zużycie energii elektrycznej. Dodatkowym atutem urządzenia są różne szerokości siatek transportowych. W zależności od wydajności jaką chcą uzyskać nasi Klienci, oferujemy różne szerokości siatki transportującej: od 30 do 60 cm .

    Czym było by urządzenie bez sterowania elektronicznego, które znacznie ułatwia pracę? Wychodząc naprzeciw nowinkom technologicznym i najnowszym osiągnięciom w automatyce sterowania  maszyn, tunel chłodniczy Colosus jest wyposażony w elektroniczny układ sterujący pracą urządzenia, elektroniczny system sterujący pracą zespołów do    pozycjonowania w pionie i w poziomie przenośników taśmowych. Zastosowanie elektronicznego sterowania przesuwem taśm transportujących sprawia, że praca z tunelem chłodniczym staje się łatwa i przyjemna. Dodatkowym atutem urządzenia jest możliwość uruchamiania maszyny zdalnie np. z telefonu komórkowego właściciela, bądź kierownika zakładu cukierniczego.

    Urządzenie jest wyposażone w automatyczny przycisk bezpieczeństwa, który pozwala na bezpieczne, natychmiastowe przerwanie pracy maszyny. Colosus posiada system zabezpieczeń przed uruchomieniem przez niepowołana osobę. Zastosowanie powyższych systemów zabezpieczających sprawia, że jest on całkowicie bezpieczny dla obsługujących go pracowników. Takie zabezpieczenia w znaczny sposób zapewniają bezpieczeństwo i higienę pracy.

    Unikatowa budowa Colosusa oraz zastosowanie wymiennika ciepła pozwalają na przetworzenie energii zużytej do chłodzenia powierzchni czynnej tunelu na energię cieplną, która może być zastosowana do ogrzewania hali produkcyjnej cukierni bądź piekarni w zimie. Zastosowane we wnętrzu urządzenia wentylatory obiegowe zapobiegają wydostawaniu się na

    zewnątrz maszyny schłodzonego powietrza, przez co zimne powietrze nie obniża temperatury powietrza hali. Równocześnie nie ma potrzeby, aby pracownicy posiadali specjalne ubrania ochronne zabezpieczające przed utratą ciepła.

    Tunel chłodniczy posiada obudowę termoizolacyjną z oknami wziernikowymi, dzięki którym łatwo i bezpiecznie można dotrzeć do wnętrza w celach konserwacyjnych lub serwisowych. Jednocześnie ułatwia to utrzymanie czystości urządzenia, co jest niezbędne w przemyśle spożywczym.

    Dodatkowo posiadają elektroniczny układ zabezpieczający przed przypadkowym otwarciem podczas pracy urządzenia. Otwarcie ich podczas pracy tunelu, powoduje automatyczne przerwanie pracy urządzenia.

    Tunel chłodniczy Colosus spełnia najwyższe normy, standardy bezpieczeństwa, ekonomiki i higieny pracy oraz ekologii. Nie ma on odpowiednika na rynku maszyn cukierniczych w Polsce i na świecie. Ewentualny koszt odsprzedania będzie relatywnie wysoki, ponieważ tunel nie będzie tracił na swojej wartości.

    Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, tunel chłodniczy Colosus dostarczamy w elementach gwarantujących bezkolizyjne przejście przez drzwi. Jest to niezbędne ze względu na małe wymiary drzwi wejściowych w większości cukierni i piekarni. Dzięki temu nie narażamy Klientów na dodatkowe koszty związane z poszerzaniem otworów drzwiowych czy wymianą drzwi.

    Tab.2. Dane techniczne urządzenia

    Wysokość [m]: 2,32

    Szerokość [m]: 1,3

    Długość [m]: 2,2

    Zasilanie [V]: 3×400

    Zużycie prądu [kW/h]: 3,3

    Szerokość siatki [cm]: 40 lub 60

    Waga [kg]: 1200

    Pomimo krótkiej obecności na rynku, tunel cieszy się dużym zainteresowaniem klientów. Doskonałym dowodem tego jest zajęcie I miejsca podczas targów POLAGRA – TECH w plebiscycie na najciekawszy produkt dla salonu piekarniczo – cukierniczego, organizowanym przez portal Cukiernictwo, Piekarnictwo.

    Znając wszystkie zalety naszych maszyn, ich niezawodność, przewagę technologiczną oraz wymagające testy przeprowadzane w ekstremalnych  warunkach, którym poddana jest każda maszyna wyprodukowana w naszym zakładzie udzielamy 2 – letniej gwarancji.

    Przy zakupie  gwarantujemy bezpłatne  uruchomienie  zerowe, szkolenie pracowników, pomoc wykwalifikowanego technologa w uruchomieniu produkcji, doradztwo techniczne i technologiczne w trakcie eksploatacji naszego zestawu urządzeń.

    Dzięki posiadaniu takiego zestawu, przy małym nakładzie pracy i niewielkim zużyciu środków można w znacznym stopniu zwiększyć różnorodność produkowanego asortymentu, a tym samym zwiększyć konkurencyjność oferowanych produktów.

    Po zapoznaniu się z innymi ofertami podobnych maszyn, prosimy o wzięcie pod uwagę naszej oferty – szczególnie warunki finansowe, wysoką jakość urządzenia, warunki serwisowania czy stały dostęp do najnowszych technologii i trendów w cukiernictwie.

    Życzymy trafnych decyzji, powodzenia w interesach, równocześnie czekamy na kontakt – jesteśmy otwarci na wiele form współpracy z naszymi klientami.